Podłoże pętli chorób i dolegliwości

Podłoże pętli chorób i dolegliwości

Na wstępie chcę zaznaczyć że w żaden sposób nie neguje lekarzy. Wręcz przeciwnie uważam że są oni niezbędni do leczenia, ratowania naszego życia. Bez nich nadal tkwilibyśmy w średniowieczu. Jednak bardzo często przyczyniają się oni do powstawania wielu chorób. Przepisują nam lekką ręką różne leki, antybiotyki, sterydy. My również nie ułatwiamy im zadania sięgając zbyt …

Podłoże pętli chorób i dolegliwościRead More

Mikrobiom jelitowy, nakarm swoje dobre bakterie

Wszelkie choroby zaczynają się w jelitach Hipokrates z Kos.Ojciec współczesnej medycyny Czym jest mikrobiom jelitowy? Mikrobiom (mikroflora) jelitowy to niezwykły i zróżnicowany ekosystem. Może w nim występować nawet 1500 gatunków różnych bakterii! Ich różnorodność jest ważna i unikatowa.  Nie istnieje jeden uniwersalny profil drobnoustrojów mikrobiomu, wskazany lub niewskazany, jako obecny w jelitach człowieka. Skład mikrobiomu …

Mikrobiom jelitowy, nakarm swoje dobre bakterieRead More

CZY SPOŻYWANIE TOPINAMBURU JEST BEZPIECZNE

Zapewne wielu z Was zadaje sobie to pytanie. Większość krajów Unii Europejskiej, USA i Japonia wpisały produkty z dodatkiem inuliny na listę produktów żywnościowych, nadających się do spożycia bez ograniczeń. W 1991 r. po raz pierwszy zarejestrowano słonecznik bulwiasty w wykazie leków homeopatycznych. Topinambur ma wiele zalet prozdrowotnych. Regularne spożywanie topinamburu w każdej formie, przede …

CZY SPOŻYWANIE TOPINAMBURU JEST BEZPIECZNERead More

CUKRZYCA I TOPINAMBUR

Ponad 170 milionów ludzi na całym świecie cierpi na cukrzycę, a jej liczba gwałtownie rośnie. Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że do 2025 roku problem cukrzycy może dotyczyć 300 milionów osób. Analiza drobnoustrojów jelitowych wykazała, że osoby, u których poprawił się metabolizm glukozy oraz wrażliwość na insulinę miały odmienne mikrobiomy jelitowe. Żyjące w ich jelitach bakterie …

CUKRZYCA I TOPINAMBURRead More

Co to jest Topinambur

Co to jest Topinambur?

Od 1620 roku warzywo pojawiło się w sprzedaży w Paryżu. Mniej więcej w tym samym czasie trafiło do Anglii, a później do Włoch. Słonecznik bulwiasty pojawił się na stołach królewskich dworów.