fbpx
0 items0,00

Brak produktów w koszyku.

Kategoria: Prebiotyki

Prebiotyki

To substancje nie ulegające trawieniu w przewodzie pokarmowym. W niezmienionej formie docierają do jelita grubego, w którym odżywiają bakterie probiotyczne. Większość spożywanych z pokarmami bakterii probiotycznych ginie już w soku żołądkowym, zamiast podawać duże ilości produktów probiotycznych efektywniejsza jest stymulacja ich rozwoju w organizmie przez aplikację prebiotyków. W topinamburach prebiotykiem jest inulina. Poza odżywianiem bakterii w jelicie grubym, inulina wpływa na utrzymanie odpowiedniej kwasowości jelita; poprawia perystaltykę, normalizuje poziom cukru we krwi, stymuluje trzustkę, łagodzi objawy nietolerancji laktozy i glutenu, eliminuje bakterie gnilne i fekalne. Uszczelnia jelita, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego, zwiększa wchłanianie wapnia dzięki czemu przeciwdziała osteoporozie, obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy przez eliminację trójglicerydów i kwasów tłuszczowych w wątrobie i obniżenie ich stężenia w surowicy krwi.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 11